Brayton-sykli kuvaa kaasuturbiinien toimintaa
Kun puhumme lämpö- ja kiertovoiman tärkeimmistä prosesseista, Brayton-sykli kuvaa kaasuturbiinien termodynaamista toimintaperiaatetta. Brayton on nimetty keksijänsä George Braytonin mukaan, joka kehitti prosessin 1870-luvulla.
Normaalisti Brayton-sykli toimii avoimen kierron mukaisesti, jossa kompressori puristaa ilmaa korkeaan paineeseen ja lämpötilaan. Polttokammiossa ilma lämmitetään edelleen, ja palamistuotteet ja kaasut laajenevat vaadittuun paineeseen turbiinissa. Kiertonesteenä käytetään tyypillisesti ilmaa tai kaasua.
Suljetussa Brayton-syklissä kiertoaine kulkee lämmöntalteenottoyksikössä ja turbiinista poistunut kaasu syötetään takaisin kompressoriin. Suljetun kierron suurimpia etuja on tehokkuuden ja hyötysuhteen parantaminen.
CHP-mikroturbiinilaitoksemme ovat tehokas ratkaisu energiantuotannon hajauttamiseen, omavaraistamiseen ja kustannusten pienentämiseen. Laitoksemme toimivat monipuolisesti kaasuilla, uusiutuvasta biokaasusta nesteytettyyn biokaasuun LBG:hen ja maakaasuun LNG:hen. Kaasujen potentiaali siirtymävaiheen energiana on merkittävä, minkä vuoksi niihin liittyvät innovaatiot auttavat pienentämään suoraan energiantuotannon päästöjä teollisuudessa.
Otto-prosessi on polttomoottorin toimintaperiaate
Otto-prosessi on yleisimpiä termodynaamisia prosesseja ja käytännössä ottomoottorit ovat bensiini- ja kaasuajoneuvojen vakiintunut voimanlähde. Otto-syklissä polttoaineseos sytytetään sähkökipinällä, mikä käynnistää palamisreaktion.
Kun kaasu palaa, se työntää mäntää alaspäin. Kuten muutkin tunnetut käyttövoimaprosessit, myös Otto-prosessi nimettiin keksijänsä Nicolaus Otton mukaan, joka kehitti prosessin 1870-luvulla.
Perinteisen ottomoottorin asema on vankka ja vuosikymmenien kehitystyön tuloksena niitä on kehitetty jatkuvasti tehokkaammiksi, vähäpäästöisemmiksi ja hyötysuhteeltaan paremmiksi. Ottomoottorin suurin haaste onkin hyötysuhde, jonka jatkuva parantaminen on ollut keskeistä moottorin tehokkuudelle ja päästövähennyksille.
Tulevaisuudessa ottomoottorien rinnalle on kehitettävä uusia innovaatioita ja sovelluksia päästövähennystavoitteiden sekä polttoaineen hinnannousun vuoksi.
Suoria päästöjä, kuten hiukkaspäästöjä, voidaan vähentää esimerkiksi kehittämällä katalysaattoreista tehokkaampia sekä parantamalla käytettävän polttoaineen laatua.
Bio- ja maakaasukäytössä moottorien päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin muilla fossiilisilla polttoaineilla.
Me tarjoammekin ratkaisuja myös ympäristöystävällisten kaasujen moottorivoimalaitoksista, joita voidaan käyttää esimerkiksi sähkön ja lämmön tuotantoon. Suunnittelemme laitoskokonaisuuden energianlähteen ja hyötykäytön mukaisesti, minkä ansiosta laitoksesi saa parhaan hyötysuhteen.
Rankine-prosessi on höyryturbiinien toiminnan perusta
Siinä missä Brayton-prosessi on kaasuturbiinien prosessin tukijalka, Rankine-prosessi kuvaa höyryvoimaprosessia, joka on yleisesti käytössä voimalaitoksissa ympäri maailman. Prosessissa lämpö muuntuu mekaaniseksi energiaksi suljetun kierron prosessissa, jossa kiertoaineena käytetään yleensä vettä.
Kiertoneste käy läpi faasimuutoksen nesteestä höyryksi, ja yksi prosessin etuja onkin veden kustannustehokkuus ja termodynaamiset ominaisuudet. Kiertoprosessin kehitti 1850-luvulla William J.M. Rankine.