• Ehdotuksia ei ole, koska hakukenttä on tyhjä.

Hiilidioksidin talteenotto avaa uusia ovia vihreässä siirtymässä

Ei ilmakehään, vaan hyötykäyttöön - hiilidioksidin hyötykäyttö mahdollistaa teollisuuden päästövähennyksiä konkreettisella ja tehokkaalla tavalla. 

Hiilidioksidin talteenotto, nesteytys ja hyötykäyttö sisältävät valtavan suuren potentiaalin, kun etsitään konkreettisia ratkaisuja saavuttaa päästövähennystavoitteita.  

Millainen potentiaali hiilidioksidissa piilee, ja mitä sen laajamittainen käyttö edellyttää? Tutustu tässä artikkelissa aiheeseen ja siihen, kuinka me Sarlinilla olemme mukana vihreän siirtymän edistämisessä. 

Hiilidioksidin varastointi ja hyödyntäminen: CCS- ja CCU-avainteknologiat

Hiilidioksidi on hyödyllinen energiamurrosta edistävä tekijä, kun se otetaan hyötykäyttöön ilmakehään vapautumisen sijaan. Haitallisen päästölähteen sijaan siitä tulee arvokas raaka-aine, jota voi hyödyntää monissa teollisissa prosesseissa. 

Kaksi keskeistä teknologiaa ovat avainasemassa: 

  • CCS, Carbon Capture and Storage tarkoittaa hiilidioksidin talteenottoa teollisuuden päästölähteistä, jonka jälkeen se varastoidaan pysyvästi. Tarkoitus on estää hiilidioksidin pääsy ilmakehään, ja siten vähentää kasvihuonekaasuja.  
  • CCU, Carbon Capture and Utilization puolestaan keskittyy talteen otetun hiilidioksidin hyödyntämiseen. Tässä hiilidioksidi muunnetaan hyötykäyttöön, kuten polttoaineiksi tai kemikaaleiksi.  

Molempia teknologioita tarvitaan, kun haluamme vähentää päästöjä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia myös aloilla, joissa päästöjen nopea vähentäminen on perinteisesti haastavampaa. 

Hiilidioksidin käyttö on olennaista pitkän aikavälin päästövähennyksille, ja varastointi puolestaan mahdollistaa nopeat päästöleikkaukset.

 

Power-to-X-teknologia toimii siltana uusiutuvan energian ja puhtaiden polttoaineiden välillä

Hiilidioksidin hyödyntämisen ongelmia ratkoo Power-to-X-teknologia (P2X). Tämä on yksi lupaavimmista ratkaisuista tuottaa uusiutuvia uuden sukupolven polttoaineita. 

Power-to-X muuttaa sähköenergiaa muiksi energiamuodoiksi, mm. polttoaineiksi ja muiksi kemikaaleiksi.  

Vihreän vedyn tuotanto on tässä keskeisessä roolissa: 

  • Vetyä tuotetaan elektrolyysillä käyttäen uusiutuvaa sähköä, kuten tuuli- tai aurinkovoimaa.
  • Tuotettua vihreää vetyä voi käyttää monipuolisesti polttoaineena tai energian varastoinnissa.
  • Vetyä voidaan myös jatkojalostaa muiksi polttoaineiksi ja kemikaaleiksi. Tässä kohtaa CO2 nousee tärkeäksi raaka-aineeksi, sillä vedyn ja hiilidioksidin synteesissä voidaan muodostaa metaania tai metanolia. 

Power-to-X-teknologian vahvuus piilee sen joustavuudessa. Ylimääräinen uusiutuva energia voidaan muuntaa vedyksi ja varastoida myöhempää käyttöä varten. Teknologia mahdollistaa siirtymisen puhtaaseen energiaan monissa sovelluksissa ilman suuria infrastruktuurin muutoksia. Muun muassa synteettistä metaania voidaan hyödyntää monipuolisesti raskaan liikenteen ja teollisten prosessien tarpeisiin.  

Hiilidioksidin uusi tulevaisuus on jo täällä - mutta energiamurros vaatii myös panostuksia

Hiilidioksidin talteenotolla ja hyötykäytöllä on suuri markkinapotentiaali, ja sen mahdollisuudet ovat linjassa myös suurten ilmastotavoitteiden kanssa. 

Suomen kunnianhimoinen pyrkimys hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä ja EU:n ilmastotavoitteet vaativat käytännössä hiilidioksidin talteenoton keskiöön laajassa mittakaavassa. Hiilidioksidin hyödyntäminen on myös lähes välttämätöntä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Toisaalta täysimittaiseen murrokseen tarvitaan myös julkista ohjausta, rahoitusta ja tukia niin kansallisella kuin EU-tasolla, jotta uudet teknologiat ja hankkeet saavat alleen riittävät lähtökohdat.   

On myös tärkeää tunnustaa rohkeiden pilottihankkeiden rooli, sillä ne tarjoavat käytännön näyttöä uuden teknologian vaikutuksista. 

Hiilidioksidin talteenoton kannattavuus nojaa myös vahvasti siihen, miten tehokkaasti talteen otettu kaasu voidaan käsitellä ja kuljettaa eteenpäin. Nesteyttäminen on usein avainasemassa, sillä se helpottaa hiilidioksidin siirtämistä esimerkiksi jatkojalostukseen.  

Logistisen ketjun kustannustehokkuus määrittää pitkälti, ovatko hiilidioksidin talteenottoprojektit taloudellisesti ja käytännöllisesti toteuttamiskelpoisia.

 

Ei ilmakehään, vaan hyötykäyttöön - ratkaisuja hiilidioksidin hyödyntämiseen

Hiilidioksidin vähentäminen ilmakehästä on haaste, johon vaaditaan konkreettisia tekoja ja yhteistyötä. Me Sarlinilla olemme mukana mahdollistamassa vihreän siirtymän ratkaisuja asiakkaillemme yhdessä kumppaniemme kanssa.   

Olemme teollinen integraattori sekä toimittaja, joka suunnittelee teknologiaratkaisut yhdessä asiakkaidemme ja kumppaneidemme kanssa. 

Tarjoamme ratkaisuja hiilidioksidin, vedyn ja synteettisen metaanin käsittelyyn, nesteytykseen, varastointiin ja tankkaukseen. 

Meillä on yli 30 vuoden kokemus ympäristöystävällisen energiateknologian asiantuntijuudesta ja ratkaisuista.  

Tutustu: Vedyn tuotantolaitos tutkimus- ja kehityskäyttöön Fortumille - olemme Euromekanik AB:n kanssa hankkeessa mukana

Lisätietoja:

-profile-picture

Elina Uotinen

Asiakkuuspäällikkö, Kaasu & energia

010 550 4775