Mitä tulee tilalle, kun kaasua ei virtaa putkissa entiseen tapaan?
Juuri nyt on aika tehdä ratkaisuja, joilla korvataan Venäjän maakaasutoimituksia ja parannetaan energiaturvallisuutta.
Vuonna 2022 huoltovarmuuskeskustelu on kääntynyt uusille raiteille lähes yhdessä yössä. Euroopassa etsitään ratkaisuja, joilla side venäläiseen energiaan halutaan katkaista. Pakotteet ohjaavat energiapolitiikkaa, samalla kun Venäjä on uhannut katkaista maakaasutoimitukset, mikäli maksu ei onnistu ruplissa.
Suomessakin tilanne on muuttunut nopeasti. Toukokuussa 2022 Suomen Huoltovarmuuskeskus antoi ennakkovaroituksen, jossa ennakoitiin Venäjän maakaasutoimitusten mahdollista loppumista. Kuun lopussa venäläinen Gazprom lopettikin kaasun tuonnin Suomeen mm. sopimuskiistojen vuoksi.
Kukaan ei näe tulevaisuuteen, mutta on selvää, että maakaasutoimitukset eivät tule jatkumaan Venäjältä entiseen tapaan. Koko energiatoimiala on murroksen edessä, jossa strategista painopistettä siirretään poispäin idänkaupasta ja fossiilisista polttoaineista.
Hyvä uutinen on se, että maakaasua voidaan korvata joustavilla ratkaisuilla tälläkin hetkellä. Etulinjassa on nesteytetty maakaasu eli LNG.
LNG:stä on pitkään puhuttu tulevaisuuden polttoaineena, mutta nyt tulevaisuus on jo täällä. LNG:n globaalin kysynnän uskotaan kaksinkertaistuvan lähivuosina, minkä vuoksi voimme odottaa myös investointeja uuteen energiateknologiaan.
Lue eteenpäin ja tiedät, miten LNG liittyy energiaturvallisuuteen, ja miten Sarlin palvelee yritystäsi LNG-projekteissa.