• Ehdotuksia ei ole, koska hakukenttä on tyhjä.

Ratkaisuja huoltovarmuuteen ja teollisuuteen: LNG:n aika on nyt

LNG korvaa maakaasua pikavauhtia. Meiltä saat avaimet käteen -ratkaisut

Mitä tulee tilalle, kun kaasua ei virtaa putkissa entiseen tapaan?

Juuri nyt on aika tehdä ratkaisuja, joilla korvataan Venäjän maakaasutoimituksia ja parannetaan energiaturvallisuutta. 

Vuonna 2022 huoltovarmuuskeskustelu on kääntynyt uusille raiteille lähes yhdessä yössä. Euroopassa etsitään ratkaisuja, joilla side venäläiseen energiaan halutaan katkaista. Pakotteet ohjaavat energiapolitiikkaa, samalla kun Venäjä on uhannut katkaista maakaasutoimitukset, mikäli maksu ei onnistu ruplissa.

Suomessakin tilanne on muuttunut nopeasti. Toukokuussa 2022 Suomen Huoltovarmuuskeskus antoi ennakkovaroituksen, jossa ennakoitiin Venäjän maakaasutoimitusten mahdollista loppumista. Kuun lopussa venäläinen Gazprom lopettikin kaasun tuonnin Suomeen mm. sopimuskiistojen vuoksi.

Kukaan ei näe tulevaisuuteen, mutta on selvää, että maakaasutoimitukset eivät tule jatkumaan Venäjältä entiseen tapaan. Koko energiatoimiala on murroksen edessä, jossa strategista painopistettä siirretään poispäin idänkaupasta ja fossiilisista polttoaineista. 

Hyvä uutinen on se, että maakaasua voidaan korvata joustavilla ratkaisuilla tälläkin hetkellä. Etulinjassa on nesteytetty maakaasu eli LNG. 

LNG:stä on pitkään puhuttu tulevaisuuden polttoaineena, mutta nyt tulevaisuus on jo täällä. LNG:n globaalin kysynnän uskotaan kaksinkertaistuvan lähivuosina, minkä vuoksi voimme odottaa myös investointeja uuteen energiateknologiaan.

Lue eteenpäin ja tiedät, miten LNG liittyy energiaturvallisuuteen, ja miten Sarlin palvelee yritystäsi LNG-projekteissa.

Teollisuudessa tarvitaan maakaasuputken korvaajia pikavauhtia

Kaasutoimitusten epävarmuus vaikuttaa eniten teollisuuteen, joka käyttää suurimman osan Suomeen tulevasta maakaasusta. 

Etenkin kemian- ja metsäteollisuudessa maakaasua tarvitaan jatkuvasti, ja suurin osa teollisuuden tarvitsemasta vedystä tehdään myös maakaasusta. Kaasua tarvitaan myös lämmön sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannossa.

Suomen suurin maakaasun lähde on ollut Imatran kautta kulkeva Venäjältä tuleva kaasuputki, josta kaasua pumpataan Suomen kaasuverkostoon. Uudempi Baltian kautta kulkeva kaasuputki ei riitä koko Suomen tarpeisiin, joten vaihtoehtoja Venäjän kaasuputkelle tarvitaan.

Siirtymä yhdessä yössä toiseen polttoaineeseen ei ole mutkatonta, jos teollinen infrastruktuuri on vuosikymmenien aikana vakiintunut maakaasun käytön varaan. LNG tarjoaa kuitenkin ratkaisun laitoksille, jotka hyödyntävät  metaania prosesseissaan.

LNG onkin loistava siirtymävaiheen polttoaine, kun kuljemme vihreän siirtymän kautta kohti hiilineutraalia taloutta. LNG:llä voidaan korvata raskaita polttoaineita, kevytpolttoöljyä ja nestekaasua eli propaania.

LNG kulkee ketterästi kaasuverkon ulkopuolella

Yksi maakaasun haasteista on se, ettei sitä voida varastoida riittävästi Suomessa. Tämä voi aiheuttaa nopeasti katkoksia tuotantoon, jos maakaasutomitukset loppuvat kuten on varoiteltu.

Maakaasuun verrattuna LNG on joustava polttoaine, sillä sitä voi kuljettaa ja varastoida kaasuputkireiteistä riippumatta.

Kun maakaasua nesteytetään, sen tilavuus kutistuu 600 kertaa pienemmäksi. Näin ollen LNG:tä ei tarvitse kuljettaa kaasuputkia pitkin, vaan LNG-kontit liikkuvat meritse ja maitse paljon joustavammin. 

LNG vapauttaa myös riippuvuutta venäläisestä kaasusta, koska sille on monia kansainvälisiä tuontikanavia. LNG:n globaali kysynnän on ollut pitkään kasvussa jo ennen Ukrainan sotaa, ja nyt sen painopiste on siirtynyt vahvasti Eurooppaan.

Miksi LNG?

  • Voidaan käyttää monipuolisesti teollisuuden prosesseissa ja sähkön- ja lämmöntuotannossa.
  • Korvaa mm. raskasta polttoöljyä ja nestekaasua.
  • Joustava kuljettaa maita ja meriä pitkin.
  • Puhtaampi polttoaine; ei tuota lainkaan rikkidioksidipäästöjä, täyttää myös tiukat hiiliioksidi-, hiukkas ja typenoksidi-päästörajoitukset.
  • Raskaan liikenteen polttoaineena LNG on myös puhtaampi valinta.
  • Vähentää hiilidioksidipäästöjä mm. korvatessaan nestekaasun ja polttoöljyn käyttöä. Maakaasu itsessään on fossiilisista polttoaineista vähäpäästösin.

Uuden sukupolven LNG-investoinnit lisäävät energiaturvallisuutta

Tänä päivänä huoltovarmuus tarkoittaa ennen kaikkea investointeja energiateknologiaan, joka vähentää riippuvuutta venäläisestä kaasuputkesta. Teollisuudelle LNG tarjoaa ratkaisuja, joilla voidaan kehittää koko teollisuusympäristön energiankäyttöä ilmastoneutraalimpaan suuntaan.

LNG:n kysyntä on ollut kuitenkin jo pitkään nousussa ennen vuoden 2022 tapahtumia. Suomen kolmas LNG-tuontiterminaali on suunniteltu avattavan Haminaan vuoden 2022 lopulla, mikä parantaa LNG:n käyttömahdollisuuksia entisestään. 

Ennen kaikkea tarve LNG:n höyrystyslaitoksille on kasvussa. Kun maakaasu on nesteytetty ja kuljetettu kohteeseen, se tulee muuttaa jälleen kaasumaiseen muotoon. Tämä tapahtuu höyrystämällä erillisellä laitoksessa. 

LNG-investointi on monipuolinen ratkaisu, koska se hyödyttää koko teollisuusyhteisöä. Perinteisesti öljysäiliöt ovat olleet yrityskohtaisia, mutta LNG:n energiaa voidaan jakaa koko teollisuuskylälle. Ylijäämää voi käyttää paikallisverkoissa ja esimerkiksi sähkön ja lämmöntuotannossa.

 Lisäksi LNG-konteista hyötyvät raskaan liikenteen ja henkilöautojen tankkaajat, jotka saavat ajoneuvoihinsa puhtaampaa polttoainetta.

LNG:n kokonaisratkaisut vuosien kokemuksella

Meille LNG ei ole uusi asia, sillä olemme vuosia edistäneet LNG:n ja muiden kaasujen teollisuuskäyttöä Suomessa. Olemme jalkauttaneet LNG-ratkaisuja raskaan liikenteen ja teollisuuden käyttöön ensimmäisten joukossa.

Ensimmäinen LNG:n höyrystyslaitoksemme toimitettiin vuonna 2018 Lieksaan, josta toimituksemme ovat laajentuneet ympäri Suomea.

LNG:n käsittelyyn suunnitellut laitteistot ovat kestäviä investointeja myös matkalla hiilineutraaliin Suomeen. Samoilla laitteistoilla voit myös hyödyntää vieläkin ympäristöystävällisempiä bio- ja synteettistä metaania.

LNG-vastaa-muuttuviin-energiatarpeisiin-scaled

LNG:n käsittelyä Lieksassa

LNG-järjestelmät teollisuuteen

Meiltä saat LNG-laitosten kokonaisratkaisut suunnittelusta toteutukseen ja huoltoon. 

Toimitamme teollisuudelle täydelliset LNG-laitokset, joilla LNG voidaan varastoida ja höyrystää takaisin kaasuksi. Voimme varustaa aseman kiinteillä pysty- tai vaakasäiliöillä tai myös siirrettävillä LNG-konteilla.

  • Höyrystyslaitokset.
  • Varastointiratkaisut.
  • Huoltopalvelut, etävalvonta ja kunnossapito koko maassa.
  • Myös: Tankkausasemat ja LNG-trailerit.
  • Ratkaisu sinulle sopivassa laajuudessa. Kysy lisää!

    Asiakkaitamme ovat Suomen johtavat teollisuustoimijat: energiayhtiöt, terästeollisuuden toimijat, sellu- ja paperiteollisuuden tehtaat sekä kemianteollisuus.
LNG-höyrystyslaitoksemme: 
  • Gasum Sucros 75 mw 2022
  • Kainuun Voima 60 MW 2021
  • Tornion Voima 10 MW 2020
  • Tornion Voima 8 MW 2019
  • ONE1 6 MW 2018

Näin LNG-ratkaisusi etenee

1. Ota yhteyttä ja kerro tarpeestasi.

2. Käymme läpi, millainen LNG-mitoitus korvaa maakaasun tai öljyjen tarpeesi.

3. Saat tarjouslaskelman tarvittavasta LNG-laitteiston kapasiteetista.

4. Toimitamme ratkaisut avaimet käteen -projektina.

5. Tarvittaessa voimme ottaa vastuun myös laitoksesi huollosta ja kunnossapidosta!

Ota yhteyttä

Asiantuntijamme auttaa sinua mielellään kaikissa kysymyksissä.
-profile-picture

Gregor Lilius

Tuotelinjajohtaja, Kaasu & energia sekä paineilma

010 550 4186