• Ehdotuksia ei ole, koska hakukenttä on tyhjä.

Teollisuuden trendeissä korostuvat vihreä siirtymä, uudet teknologiat ja haastava maailmantilanne

Miten teollisuusyritykset näkevät toimialansa tulevaisuuden? Mitä mahdollisuuksia ja haasteita vihreä siirtymä, markkinoiden epävakaus ja uudet teknologiat tuovat mukanaan?  

Esimerkiksi näihin kysymyksiin saimme vastauksia tutkimuksessamme, jossa haastateltiin yhteensä 265 teollisuusalan päättäjää ja asiantuntijaa Suomessa.

Vastaajat edustavat lukuisia eri sektoreita, merkittävimpänä teknologia-, energia-, huolto- ja kemianteollisuutta. Tutkimustoimisto Vastakaiku toteutti kyselytutkimuksen Sarlinin toimeksiannosta.  

Monia teollisuuden aloja läpileikkaavat samat suuret linjat:

  • Haastava maailmantilanne vaikuttaa mm. logistiikkaan, raaka-ainepulaan ja toimitusketjuihin.
  • Pula osaajista voi hidastaa innovaatioiden läpivientiä.
  • Vihreä siirtymä  luo muutospaineita ja –mahdollisuuksia. 
  • Lainsäädännön ja regulaation muutokset ja kiristykset vaikuttavat liiketoimintamahdollisuuksiin.
  • Tekoäly ja digitalisaatio luovat ennen kaikkea uutta potentiaalia esimerkiksi tuotekehitykseen.
  • Energian hinta vaikuttaa kustannus- ja tehokkuuspaineisiin. 

Kyselytutkimuksessa painottuivat seuraavien alojen kehityssuunnat: 

  • Kaasu- ja energiaratkaisut, joissa nähdään erityisesti vihreän siirtymän tuomat mahdollisuudet. 
  • Automaatio- ja digitaaliset ratkaisut, joiden kenttää tekoäly ja uudet teknologiat erityisesti muokkaavat.
  • Elinkaaripalvelut, joiden merkitys kasvaa kestävän kehityksen myötä.
  • Paineilmaratkaisut, joissa energiatehokkuus ja älykäs teknologia nousevat esille. 

Epävarma maailmantilanne heijastuu energian hintoihin ja toimitusketjuihin

“Maailman markkinatilanne on suuri haaste tällä hetkellä” Paineilma-alan vastaaja 

Epävakaa tilanne niin Suomessa kuin maailmalla näkyy monina samanaikaisina muutoksina: energiakustannukset ovat nousseet, toimitusketjuissa on häiriöitä ja raaka-aineiden hinnat ovat korkealla. Tämä haastaa toisaalta varautumaan, sekä tehostamaan toimintaa kustannuspaineiden noustessa. 

“Varaosien hinnat ovat karanneet ihan käsistä.” - Kaasu- ja energia-alan vastaaja 

Epävarmuus avaa myös mahdollisuuksia uudistumiseen. Yritykset hakevat ratkaisuja erityisesti teknologiasta: tekoäly, automaatio ja digitalisaatio nähdään keinoina tehostaa toimintaa ja hallita kustannuksia.  

Vastaajien mukaan älykkäät järjestelmät auttavat optimoimaan prosesseja, ennustamaan huoltotarpeita ja vähentämään energiankulutusta. Toisaalta uusien teknologioiden haasteina tuodaan esille mm. kyberuhkia ja tietoverkkojen ongelmia.  

Lisäksi vihreä siirtymä kannustaa yrityksiä kehittämään uusia, energiatehokkaita ratkaisuja, jotka voivat samalla luoda uutta liiketoimintaa. 

Vihreä siirtymä ohjaa investointeja ja kumppanivalintoja - sääntelyltä toivotaan selkeyttä

“Vihreä siirtymä ei ole vain nykyisen toiminnan parantamista, vaan se tulee avaamaan myös aivan uusia teknologiaratkaisuja esimerkiksi vedyn tuotannosta ja biokaasusta.“ - Kaasu- ja energia-alan toimija.

Vihreän siirtymän vaikutukset ulottuvat läpi teollisuuden toimintakentän, vaikka yritykset etenevätkin muutoksessa eri tahtiin. Vastuullisuus ja ympäristötavoitteet ohjaavat yhä vahvemmin yritysten päätöksentekoa ja investointeja.  

 Muutos näkyy erityisesti kolmella alueella:
  • yritykset kehittävät resurssitehokkuuttaan
  • siirtyvät uusiutuviin energialähteisiin
  • ja pyrkivät kohti hiilineutraalia tuotantoa. 

Vastuullisuudesta on tulossa ratkaiseva tekijä kumppanien valinnassa. Yritykset edellyttävät konkreettista näyttöä vastuullisuudesta raporttien, julkisten tavoitteiden ja sertifikaattien muodossa. 

“Halutaan, että kumppani myös omalta osaltaan sitoutuu näihin meidän tavoitteisiin (hiilijalanjälki), kumppanin pitää olla samanhenkinen”. - Elinkaaripalveluun liittyvä vastaaja. 

Vihreän siirtymän haasteina nähdään etenkin korkeat kustannukset ja investointitarpeet, sekä tekniset haasteet laitteiden kestävyydessä ja kierrätettävyydessä. Lisäksi huolta aiheuttavat osaajapula ja kasvava koulutustarve, vaikka moni vastaajista näkeekin muutoksen myös positiivisena mahdollisuutena. 

Siirtymää hidastaa osaltaan myös regulaatioiden kehittyvä tilanne ja poliittisen kentän epävakaus. Erityisesti uusien teknologioiden, kuten vedyn, osalta sääntelykehys on vasta muotoutumassa. 

“Jos miettii vetybisnestä, regulaatio on kehittymässä vielä. Miten se muotoutuu, on yksi mielenkiintoinen kysymys.” Kaasu- ja energia-alan vastaaja 

“Ei tiedetä, mitä huomenna on luvassa määräysten ja päätösten suhteen. Siihen toivoisi vähän pitkäjänteisyyttä.” - Kaasu-energia-alan vastaaja 

Myös yhtenäisten vastuullisuusmittaristojen puute vaikeuttaa yritysten vertailua ja toimitusketjujen valvontaa. Vaikka monilla yrityksillä on käytössään eettisiä ohjeistuksia ja vastuullisuussopimuksia, niiden toteutumisen seuranta läpi toimitusketjun on osoittautunut haastavaksi. 

Vaikka vastuullisuuden merkitys kasvaa, sen ei toivota nostavan kustannuksia – pikemminkin sen tulisi integroitua luontevaksi osaksi tehokasta toimintaa. 

Osaajapula koettelee innovaatioiden läpivientiä  

“Osaajapula pahenee koko ajan. Rekrytoidaan koko ajan, mutta ei saada osaavaa porukkaa. Enemmän tarvitaan turvateknologiaosaamista, automaatiojärjestelmillä pitää pystyä turvaamaan systeemi ja prosessi.” - Automaatio-alan vastaaja  

Vastaajat näkevät, että tulevaisuuden osaajilta vaaditaan sekä perinteisten tuotantoprosessien hallintaa että kykyä hyödyntää uusia teknologioita. Tämä mahdollistaa esimerkiksi tehokasta tuotekehitystä, jolla voidaan vastata muutosvaatimuksiin ja rakentaa liiketoiminnan mahdollisuuksia. 

Erityisen haluttuja osaamisalueita ovat tekoälyn ja koneoppimisen soveltaminen, uusien energiateknologioiden ja niihin liittyvän lainsäädännön ymmärtäminen sekä automaatiojärjestelmien integrointi.
 

“Osaavaa resurssia ja osaavia ihmisiä tarvitaan tekniseen suunnitteluun ylipäätään. Tämä meidän toiminta on uutta. Jos osa vihreän siirtymän hankkeista lähtee liikkeelle, se mietityttää, miten ne saadaan vietyä läpi.” - Kaasu- ja energia-alan vastaaja 

Myös osaajapulan ja työturvallisuuden yhteys nousee esille. Työturvallisuuden haasteet tulee huomioida erityisesti automatisaation lisääntyessä, ja tämä näkökulma nousi esille etenkin paineilmapuolella.  

Moni vastaaja myös kokee, ettei oman organisaation osaaminen yksin riitä, vaan myös kumppaneilta vaaditaan uutta osaamista.

Vahva kumppanuus kantaa läpi muutosten 

“Yhteistyö on tärkeää, ja kumppanuus. Sitä haetaan monissa jutuissa. Pitkäjänteistä yhdessä tekemistä ja yhteistyötä.”  Elinkaaripalveluiden alan vastaaja 

Kaiken murroksen keskellä korostuu kumppanuuksien merkitys.  Kun toimintaympäristö on jatkuvassa liikkeessä, oikeat kumppanit auttavat navigoimaan muutoksissa ja rakentamaan kestävää tulevaisuutta.  

Teollisuuspäättäjien vastauksissa kumppanin valinnassa painottuvat erityisesti vahva asiantuntemus ja luotettavuus. Näiden rinnalla korostuvat toimitusvarmuus, sujuva yhteistyö sekä kyky tarjota teknologisesti ja kustannuksiltaan optimaalisia ratkaisuja. 

Vastaajat näkevät Sarlinin eteenpäin katsovana toimijana, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin pitkän kokemuksensa ja monipuolisen osaamisensa ansiosta.

Erityistä kiitosta saamme proaktiivisesta otteestamme uusien ratkaisujen kehittämisessä, etenkin vihreään siirtymään liittyen. Laiteriippumattomuutemme ja kattava palvelutarjontamme mahdollistavat ratkaisuja, joita voimme räätälöidä asiakkaiden tarpeisiin. 

“On tehty sellaista, mistä ei ole valmista mallia olemassa. Ollaan ihan hyvin saatu se rakennettua ja ratkaisuja on löytynyt.” - Kaasu- ja energia-alan asiakas.  
Elinkaaripalvelumme muodostavat kumppanuuden ytimen. Niiden avulla varmistamme tuotannon tehokkuutta, toimintavarmuutta ja energiansäästöä, samalla kun tuomme asiakkaillemme merkittäviä säästöjä.
 

“Meidän kunnossapito on ulkoistettu ja sitä operoidaan muualta, etävalvottuna. Se on pois meidän kiinteistä kustannuksista ja henkilöresursseista”.  - Paineilma-asiakas  

Lue myös: Sarlin huolehtii Stora Enson paineilmalaitteista