• Ehdotuksia ei ole, koska hakukenttä on tyhjä.

Tuotekehitysinsinööri voi vaikuttaa työllään tulevaisuuteen

Tuotekehitysinsinööri pääsee työllään Sarlinin tuotekehitystiimissä vaikuttamaan tulevaisuuteen

Tuotekehitystiimissä työskentelevä Jere Suomalainen löysi tiensä Sarlinille kesällä 2023. Hän opiskeli silloin Aalto -yliopistossa Automaation ja sähkötekniikan maisteriohjelmassa. Kesätöitä etsiessään hän kiinnostui Sarlinista, laittoi hakemuksen sisään, pääsi haastatteluun ja kesäksi töihin Sarlinin tuotekehitykseen.

Kesän päätteeksi hänelle tarjottiin mahdollisuutta jatkaa opintojen ohella töitä Sarlinilla. Ja tottahan se nuorelle opiskelijalle sopi.

”Olin yllättynyt, ilahtunut ja todella otettu, kun minulle tarjottiin työhön jatkoa myös kesän jälkeen. Tuntui hyvältä, että olin tehnyt hyvää työtä oikealla asenteella”, Jere kertoo.

Työelämään pääseminen osoittautui tärkeäksi askeleeksi myös opiskelun kannalta. Työtehtävä Sarlinilla tarjosi hyvän mahdollisuuden hyödyntää koulussa opittuja asioita. Teorian vieminen työn kautta käytäntöön on tuonut uusia oivalluksia ja tukenut opiskelua käytännönläheisesti.

Aluksi Jeren kanssa tehtiin määräaikainen tuntisopimus, jotta myös opinnot edistyisivät suunnitellusti. Tänä keväänä Jere vakinaistettiin tuotekehitysinsinööriksi tuotekehitystiimiin.

Sarlinilla kuunnellaan aidosti ideoita ja ajatuksia

Tuotekehitystiimin tehtävänä on kehittää uusia teknologioita ja ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin. Juuri tällä hetkellä Jere työstää simulointityökalua, jonka avulla myyjä voi saada paremman kuvan asiakkaan paineilmajärjestelmän energiansäästöpotentiaalista. Samalla hän tekee Sarlinille diplomityötään.

” Työni liittyy Sarlinin kehittämään paineilman ohjaus- ja optimointijärjestelmään Balance Prohon. Tutkimus koskee koneoppimisen hyödyntämistä paineilmajärjestelmien ohjauksessa ja sen tuloksia voidaan käyttää Balance Pro -järjestelmän edelleen kehittämisessä.”

Jeren mielestä Sarlinilla on ollut helppo viihtyä. Hänen sydäntään lähellä ovat luonto, eläimet ja ympäristö, ja työ kestävän teollisuuden kumppanina tukee Jeren omia elämänarvoja. Jere arvostaa myös Sarlinin kykyä olla aidosti teknologian kärjessä.

”Ajattelen, että meidän insinöörien tehtävä on ratkaista maailmassa esiin tulevia haasteita ja ongelmia. Sarlinilla saan toteuttaa tätä ajatusta ja uusien teknologiaratkaisujen avulla vaikuttaa työlläni myös tulevaisuuteen”.   

Sarlin on Jeren mukaan todella tiivis työyhteisö, joka kantaa myös tiimirajojen yli. Ketään ei hänen kokemuksensa mukaan jätetä ulkopuolelle. Hänelle kaikkien huomioiminen tasavertaisesti on tärkeää. Jere nostaa esiin myös työyhteisön kuuntelutaidon.

”Meillä kuunnellaan aidosti ideoita ja ajatuksia, ja ne otetaan vakavasti. On aika ainutlaatuista, että myös kesätyöntekijöiden näkemykset tulevat huomioiduiksi”, hän sanoo.  

Turvallinen ilmapiiri kannustaa ilmaisemaan mielipiteensä avoimesti

”Tiedonjanoani on vaikea sammuttaa”, Jere nauraa. ”Etsin jatkuvasti uutta tietoa alasta ja uusista teknologioista, ja tutkin niitä eri näkökulmista.”

Mielenkiintoiset ja haastavat projektit uusien teknologioiden äärellä motivoivat Jereä työssä. Ne auttavat myös kehittymään ja etsimään uusia ratkaisuja. Jeren mielestä itseään ei pidä päästää liian helpolla eikä aitaa saa ylittää matalimmalta kohdalta. Hän syttyy haasteiden äärellä. 

”Kun työ on kiinnostavaa, haastavaa ja pöydällä on itselle tärkeitä ja innostavia projekteja, tukee se myös jaksamista”, Jere muistuttaa motivaation tärkeydestä työhyvinvoinnin osana.

Jere kertoo lisäksi, että hänen työ- ja vapaa-aikansa sulautuvat luontevasti yhteen.  Hän harrastaa vapaa-aikana robotiikkaa ja säätötekniikkaa. Jere on esimerkiksi tutkinut miten kodin valaisimia voi ohjata toimimaan ihanteellisesti valo-olosuhteiden mukaan.

”On ollut hienoa nähdä, että Sarlinilla aidosti kannustetaan kehittymään. Tosin yrityksen menestyminen tällä alalla suorastaan vaatii sitä. Myös omassa tiimissäni keskustellaan aktiivisesti yhdessä, miten teknologian kärjessä pysytään. Tuotekehitysprojekteissa tutkitaan aina taustat huolella ennen projektin käynnistämistä. Myös se on osaamisen kehittämistä”, Jere pohtii. 

Nuoren insinöörin viiden M:n kaava viitoittaa arjen työtä

Jeren työ on hyvin itsenäistä ja hän nauttii siitä. Kehitysideat ja uudet ratkaisut kaipaavat kuitenkin myös muiden näkökulmia ja sparrausta. Silloin tiimin yhteistyö on tärkeää. Jeren tiimissä on hyvä me-henki ja toistensa auttaminen itsestään selvää. Jeren mielestä Sarlinilla saa apua yleisestikin, jos sitä tarvitsee. Yhdessä onnistuminen on myös yksi Sarlinin neljästä arvosta. 
” Mitään työtä ei voi tehdä täysin yksin. Omalle idealle voi helposti tulla sokeaksi. Se on tunnistettava, muuten voi jäädä ilman toista näkökulmaa ja kritiikkiä. Siksi yhdessä tekeminen ja onnistuminen vievät kaikkia eteenpäin”, Jere miettii.

Nuorelle insinöörille tyypillisesti Jeren työmottona onkin noudattaa viiden M:n kaava:

Mitä tehdään / tarve + Miksi tehdään / motivaatio + Miten tehdään / ratkaisu + Miksi juuri näin / perustelu ja kyseenalaistus = Maksimaalinen tulos

”Ennen kuin alan työstää mitään, käyn tämän kaavan läpi ja ryhdyn hommiin vasta sitten”, Jere toteaa ja katsoo vakuuttavasti suoraan silmiin.